Despre mine

Fotografia mea
Timişoara, Timiş, Romania
medic specialist chirurgie plastica, estetica, reparatorie şi chirurgia mainii , doctor în stiinte medicale

miercuri, 14 decembrie 2011

Puţin despre fire şi materiale de sutură


De-a lungul carierei mele de chirurg am avut ocazia să testez şi să folosesc o varietate de tipuri de fire, de diverse calităţi.

Desigur că pe parcursul dezvoltării chirurgiei şi în special a chirurgiei plastice, firele au evoluat de la primele fire de sutură făcute din fir de coadă de cal (antichitate), catgut, până la diversitatea materialelor şi dimensiunilor firelor de sutură folosite în prezent.

Din experienţă vă pot spune că materialul de sutură influenţează direct calitatea actului medical precum şi costurile acestuia. Folosirea necorespunzătoare a firelor fără să se ţină seama de indicaţiile specifice poate
duce la scăderea, uneori marcantă, a rezultatului final, creşterea costurilor actului operator şi a duratei spitalizării; de aceea vă recomand să alegeţi aceste materiale în cunoştinţă de cauză, şi să nu folosiţi firul ideal ci firul potrivit. Schimbul de opinii între chirurgi duce la cunoaştere, iar continua apariţie de materiale de sutură noi face ca acest domeniu să fie dinamic şi incitant avand beneficii atât chirurgul cât şi pacientul.

Varietatea mare de ţesuturi care trebuie reparate a dus la adaptarea calităţii materialelor de sutură pentru a răspunde acestor cerinţe. Principiile alegerii acestora sunt relativ standardizate, dar suferă ajustări pe măsura apariţiei de noi materiale şi a diversificării procedurilor operatorii;. De exemplu, vasele se suturează cu fir monofilament pe ac rotund, pentru a nu leza peretele vascular. Pentru sutura tendinoasă este necesar un fir rezistent obligatoriu monofilament, carte alunecă foarte bine prin ţesuturi (fricţiune redusă) pe ac drept, rotund pe secţiune. Uscăciunea relativă de la suprafaţa unei plăgi tegumentare suturate face cvasi-imposibil procesul de hidroliză prin care se lizează firele resorbabile, deci folosirea acestora pentru a elimina inconvenientul scoaterii firelor este iluzorie. De aceea eu consider că nu există un fir „perfect”, ci mai degrabă „firul potrivit la locul potrivit”.

Doctor Vladislav GYEBNAR
medic specialist chirurgie plastică
doctor în ştiinţe medicale
www.bestetic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu